tirsdag den 19. juni 2012

Let er godt - hvad tager man med på en cykeltur?Inden du går i gang med at pakke til en cykeltur, er det en god ide, at du spørger dig selv: hvad kan jeg undvære på turen? Eller rettere: hvad behøver jeg strengt talt ikke at tage med? Spørgsmålet tvinger dig til at reflektere over, hvilket udstyr, der er essentielt for, at din tur kan gennemføres på vellykket vis, samt hvilket udstyr, der sorterer under kategorien 'luksusgoder'.
 
Det vil naturligvis variere fra person til person, hvor grænsen går mellem basale fornødenheder og luksusting. For eksempel vil nogle mene, at et stort og tungt spejlreflekskamera er et luksusgode at bringe med på en cykeltur, mens andre har svært ved at leve uden.

Uanset hvad er det en god ide at pakke ud fra mantraet "let er godt". Husk på, at hvert nyt, påført kilo på din cykel er en byrde, som gør det en tand sværere for dig at cykle i et terræn med mange stigninger. En cykel med mange overflødige kilo "på sidebenene" lægger tillige en dæmper på den dynamiske kørestil, ligesom cyklen risikerer at slå ind på en ikke særligt behagelig slingrekurs.

 
Du kan holde vægten nede ved bevidst at gå efter letvægts-alternativer til det tøj og friluftsudstyr, som du skal have med på din cykeltur. 

F.eks. er det en god ide at gå efter tøj, der er lavet af kunststoffer, da det er noget lettere end tøj af uld/bomuld. Det er også en god ide at vælge et telt i light-klassen; selv har jeg et tomandstelt, der vejer under to kilo. 

Vægten kan også reduceres ved, at du inden for hver udstyrskategori kun lige tager det med, som du antageligvis får brug for på cykelturen. Det gælder for eksempel mængden af shampoo og andre væsker. 

Men det gælder selvsagt også i forhold til mængden af tøj, hvor det tangerer det åndssvage at medbringe et helt klædeskab, når du mange steder undervejs på din cykeltur får mulighed for at vaske dit tøj. Enten ved at du betaler dig fra det eller - per håndkraft - på hotelværelser, vandrerhjem og campingpladser. 

Pakkelisten nedenfor, som primært er afstemt efter sommerhalvårets krav til påklædning, er hverken ment som et forsøg på at udfærdige en endegyldig eller objektiv fortegnelse over, hvilke ting du bør tage med på en cykeltur. Derimod er den tænkt som en kilde til inspiration og refleksion. 

Listen så dagens lys i forbindelse med min cykeltur til Stockholm i 2011 og blev lettere modificeret under forberedelserne til cykelturen Kbh. - Venedig 2012. Listen afspejler derfor de fornødenheder - og mængden af samme - man kunne tænkes at få brug for på en cykeltur af en to-tre ugers varighed.  

Jeg har renset den for ting, som kun menes at berøre undertegnede, f.eks mit forbrug af astma-medicin og kontaktlinser. Men det kan selvfølgelig ikke undgås, at der vil være ting på listen, som er irrelevante for nogle, navnlig for dem overnatning i telt ikke er aktuelt.

For overblikkets skyld har jeg inddelt listen i otte kategorier, som følger her:

Tøj (civilt)


2 T-shirts
1 lang trøje
2 par underbukser
1 par lange underbukser (Til kolde nætter)
1 undertrøje (Til om natten primært)
2 par sokker (hvoraf ét par er varme)
Fleecetrøje
Sandalsko (Jeg foretrækker sandalsko frem for almindelige sko, fordi de generelt er lettere, ventilerer bedre og er mere behagelige at have på)
1 par bukser (Undgå jeans! De vejer for meget!)
2 par shorts (som jeg bruger udenpå pudeindsyede cykelunderbukser)
Regnjakke (Regnjakken bruger jeg også som vindjakke)
Regnbukser
Skoovertræk

Cykeltøj:

3 svedtransporterende T-shirts (hvoraf én har lange ærmer)
1 par lange cykeltights (Til kolde dage)
2 par underbukser med pudeindlæg (Udenpå: shorts. Foretrækker du cykelbukser, erstatter de selvsagt underbukser med pudeindlæg)
1 soft shell-jakke
3 par cykelsokker
Cykelsko (Hvis du som mig sværger til cykelsko!)

Camping- og soveudstyr:

Telt
Liggeunderlag
Sovepose
Silke-liner
Pude (Køb en lille pude med dunfyld)
Pandelampe
Therm-A-Rest-stol (liggeunderlaget udgør stolens fyld!)
Telt-klud (Til at fjerne dug/regnvand af teltet om morgenen. Er ikke strengt nødvendig)
Ekstra bund til teltet (Her anvender jeg et regncover til min cykel, som både kan bruges til teltet, og som et beskyttende lag til cyklen i forbindelse med flytransport).  

Spise- og madudstyr:

Spisemug
Brænder
Lighter/Tændstikker (Til brænderen)
Grydesæt m/ støttefod
Foldekop
Lille skærebræt 
Bestik (Vælg letvægtsbestik i f.eks. plast)
Opvaskemiddel
Skuresvamp (til opvask)
Viskestykke (Her bruger jeg selv en mikrofiberklud)
Krydderier
Bouillonterninger
Salt
Madolie

Cykelspecifikke ting:

Cykelhjelm
Spirallås (Find en robust en af slagsen)
Værktøj
(Lille skruetrækker, skiftenøgle, kædeadskiller, unbrakonøgler, dækjern, lappegrej)
3 kædesamleled (F.eks. af mærket Sram)
Cykelolie
3-4 eger i reserve
Slange

Toiletsager og vask:

Tandbørste/Tandpasta
V6 (Kan erstatte tandbørstningen)
Vådservietter (Gode til "klatvask", hvis man ikke har adgang til vand).
Engangshandsker (Kan bruges efter nødtørft er forrettet, og der er langt til den nærmeste håndvask...! Kan også bruges til at holde hænderne rene i forbindelse med cykelreparationer).
Desinficerende væske (Ideelt til håndvask)
Deodorant 
Pincet (til at fjerne flåter med)
Solcreme
Shampoo
Barberskraber (Drop barberskummet! Det er ikke strengt nødvendigt. Selv bruger jeg engangsskrabere)
Vaskemiddel
Tørresnor
Tøjklemmer

Teknik:

Kamera
GPS 
Mobiltelefon 
Cykelcomputer

Diverse:


Solbriller
Solhat
Affaldsposer 
Lommetørklæder (Rigelige mængder lommetørklæder er simpelthen uundværlige på en cykeltur, hvor fingre/hænder let bliver fedtede/snavsede, f.eks. i forbindelse med indtagelse af mad. De fungerer også som et udmærket alternativ til toiletpapir) 
Førstehjælpskit (Inkl. plastre og gazebind)
Pas
Vej- og cykelkort
Vandrerhjemskort
Campingpas
Skriveblok (F.eks. til dagbogsnotater)
Kuglepen
Bog (Til hyggelæsning i teltet)
Snor
Strips (Kan bruges til nødreparation af brud på stellet, bagagebærer osv.)
Tape (Af ekstra stærk kvalitet. Kan bruges til flytransport, hvis din cykel skal pakkes ned i en papkasse eller på anden vis emballeres)
Multikniv
Mini-ordbog  (Hvis turen går til udlandet. Ikke strengt nødvendig. Kan med fordel erstattes af en parlør, der vejer og fylder mindre) 
Ekstra batterier til cykelcomputer etc.
Rejseguide (Du tager én rejseguide med, der ikke fylder/vejer nævneværdigt meget. Alternativt kan du tage kopier med fra udvalgte rejseguides).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar