tirsdag den 12. juli 2011

Del 1: Lidt fakta om turen Kbh. - Stockholm på cykel

Som de fleste rejser begyndte min rejse som en dagdrøm, der havde hjemsøgt mig gennem længere tid. Min drøm var nærmest banal: at cykle til Stockholm med start i København. Det tog mig syv dage og 791 km, før jeg trillede over målstregen i den svenske hovedstad, væsentligt længere end de ca. 650 km, som var den afstand, jeg havde målt mig frem til på Google Maps under forberedelserne til turen hjemmefra.

Oprindeligt var det min plan, at jeg ville tage til Gotland efter Stockholm-besøget. Desværre led dette projekt skibbrud på grund af prisniveauet på færgeoverfarten, som var mere end det berammede rejsebudget kunne efterkomme. I stedet cyklede jeg hjem efter tre hviledage i den svenske hovedstad - næsten - for i Växjö steg jeg på øresundstoget mod København, og eventyret var forbi. I de to uger jeg var af sted, cyklede jeg i alt 1300 km.


 Det smålandske højland var nok turens største fysiske udfordring 

Hjemmefra havde jeg lagt en omtrentlig rute med plads til sidespring og afstikkere, hvis der undervejs opstod fristelser i form af natur- og kulturoplevelser, som var vanskelige at ignorere. Eneste kriterium for ruten var, at jeg ønskede at lægge vejen forbi Vättern (det viste sig at være et af turens højdepunkter). På grund af Vätterns placering, valgte jeg en rute indlands i stedet for den mere kystnære rute langs Østersøen. Ruten havde også den fordel, at jeg fik mulighed for at cykle et stykke ad Göta kanalen (fra Motala i vest til Norrköping i øst). En oplevelse jeg ikke ville have været foruden!         




6 kommentarer:

  1. Fantastisk - sikke en tur :)

    Det ville lige være prikken over i'et hvis vi kunne få lov at se lidt flere billeder?

    SvarSlet
  2. Hej Troels! Faktisk har jeg forsøgt at oprette et billedalbum herinde, men det er ikke - pga. tekniske "udfordringer" - lykkedes mig endnu. Men jeg arbejder på sagen! Hilsner fra Kasper

    SvarSlet
  3. Jeg har oprettet en Picasa-mappe med billeder fra turen. God fornøjelse.

    SvarSlet
  4. tak for god blog

    planligger netop det samme, kbh til stockholm, dog muligvis langs kysten, kommer an på om jeg finder nogle for og i mod, hvad der er bedst (måske er der mindre myg langs kysten..)
    Vil hører dig ad aht ruter. synes det er utroligt svært at finde frem til gode cykelruter, og hvis man endelig finder en, er det altid umuligt at vide hvor den starter fra og dermed at følge skiltene langs vejene. hvad er dine tips og hvad har du gjort eller kender du en god side/bog?
    Har også selv tænkt mig at telte (selvom jeg gruer lidt for at telte alene som kvinde men det er nok mere dyr og myg jeg skal grue for). ud over at telte i en by er der andre ting du vil fraråde/råde. og nu er jeg ikke spejder eller klog på dyr og flora, men der da ikke nogle store dyr jeg skal tage mig i agt for vel, kun flåter og myggene?

    på forhånd tak

    Mvh
    Simone Aktor

    SvarSlet
  5. Hej Simone

    Tak for din kommentar! Rart at vide, min blog bliver læst og kommenteret! Jeg vil efter bedste evne forsøge at svare på dine spørgsmål.

    Mht. til ruten: Det var et bevidst valg fra min side ikke at følge en bestemt (cykel)rute til Stockholm, primært fordi jeg ville have ubegrænset frihed i forhold til, hvor jeg ønskede at cykle i dette store land på den anden side af sundet.

    Fordelen med denne strategi var, at jeg til hver en tid kunne ændre kursen, hvis og når der bød sig en attraktiv omvej eller smutvej. Det fungerede fint for mig, synes jeg, hvilket jo ikke er ensbetydende med, at det også gør det for dit vedkommende.

    Jeg fulgte dog "Sverigeleden" et stykke undervejs, men det var mere eller mindre tilfældigt og derfor ikke planlagt hjemmefra. Læs om Sverigeleden her: http://www.svenska-cykelsallskapet.se/page_1197975708156.html

    Når du siger, at du agter at cykle langs Østersøkysten, vil jeg opfordre dig til at overveje om ikke "Cykelspåret" er noget for dig. Den følger nemlig kysten helt op til Stockholm (Sporet/Ruten begynder vist i Ystad). Foreningen Cykelfrämjandet udgiver en guide med kort over ruten. Læs mere her: http://www.cykelframjandet.nu/cykelframjandet/cykelsparet-langs-ostkusten/

    Angående camping i Sverige: Det er ganske ufarligt at telte i store dele af Sverige, og med "allemandsretten" i baglommen er det sågar helt lovligt, selvfølgelig med visse forbehold og undtagelser indskrevet i loven. På min tur til Stockholm var det første gang jeg prøvede at "wild campe" med større eller mindre held...

    I den sydlige del af Sverige, dvs. op til ca. Stockholm, støder man ikke på farlige dyr. Det farligste dyr er vel nok grævlingen, men der er hverken ulve, los eller bjørne så langt mod syd. Myg og skovflåter er nok den største plage, som du også skriver.

    Det værste var min egen (irrationelle) frygt for at støde ind i vilde/farlige dyr, psykopater og sure landmænd/skovejere, som ville "smide mig på porten" midt om natten. Frygten viste sig at være helt ubegrundet, og den lille episode med det højlydte dyr, var i situationen skræmmende, ja, men farligt blev det jo ikke for alvor. Heldigvis!

    Siden min tur til Stockholm har jeg prøvet at wild campe i Tyskland (på turen Kbh. - Venedig), hvilket er ulovligt ifølge tysk lov. Men her gik det også problemfrit.

    Min erfaring siger mig, at man er ret nervøs i starten, når man forsøger sig med wild camping - det var jeg! - men at man ret hurtigt vænner sig til det, når man har prøvet det 4-5 gange.

    Nu ved jeg ikke, hvor langt dine engelskkundskaber rækker, men jeg har haft meget glæde af denne engelsksprogede side, der kommer med råd om camping i det fri: http://travellingtwo.com/resources/wild-camping-a-few-tips

    Jeg håber, du kan bruge min svar til noget!

    Vh.
    Kasper

    SvarSlet
  6. NB: På turen brugte jeg Lantmäteriets kortserie, der hedder Vägkartan (i målstoksforholdet 1:100000). Kortserien dækker hele Sverige. De er lette at støve op og er rimeligt præcise og detaljerede, om end nogle af dem ikke har været opdaterede i flere år.

    Nordisk Korthandel i Kbh. har dem vist, men pga. prisen her bør du overveje at købe dem i Sverige, hvor prisen er lavere.

    I øvrigt kan jeg se, at Nordisk Korthandel forhandler nogle for mig nye cykelkort i 1:90000. De koster 165 (dyrt), og dækker vist hele Sverige.

    SvarSlet